Tips

Handige links voor wie het niet breed heeft

ENERGIE

Gratis bezoek van een klusser en kadokaart voor zuinig witgoed

Ontvangt u de energietoeslag? Dan kunt u gratis gebruik maken van twee acties van de gemeente Zuidplas. Allereerst kunt u een afspraak maken met een klusser, die meekijkt naar uw energieverbruik en de staat van uw woning. De klusser kan meteen al energiebesparende aanpassingen doen: radiatorfolie achter uw radiatoren aanbrengen, tochtstrips plakken, LED-lampen indraaien, leidingen isoleren, een waterbesparende douchekop aanbrengen, enzovoort. Verder krijgt u van de klusser een ‘energiebespaarwaaier’ vol tips.

Heeft u een oude koelkast, vriezer of wasmachine? U kunt van de gemeente een kadokaart krijgen van € 550,00 voor een nieuw, zuiniger apparaat. U kunt de kadokaart inleveren bij aangesloten witgoedwinkels in en rondom Zuidplas.

Wilt u gebruikmaken van deze acties? Als u een energietoeslag ontvangt, krijgt u van de gemeente een brief waarin staat hoe u zich kunt aanmelden. Wacht niet te lang! Voor de kadokaarten is al een wachtlijst ingevoerd.

ETEN EN DRINKEN

 • Voedselbank. Heeft u na aftrek van vaste lasten te weinig over voor boodschappen en kleding? Dan komt u misschien in aanmerking voor de Voedselbank. U kunt via deze link checken of u in aanmerking komt, of onze stichting vragen om dat voor u te doen, en via onze stichting een aanvraag doen voor voedselpakketten.
 • Bijstandsgerechten
  Bijstandsgerechten: Iedere dag goedkoop, gezond en snel aan tafel.

KLEDING

 • Kledingbank
  Herbruikbare kleding voor mensen die het hard nodig hebben, maar (tijdelijk) niet kunnen betalen.
 • Dress for Success
  Dress for Success is een vrijwilligersorganisatie die werkzoekenden aan kleding helpt, die past bij de functie waarop ze solliciteren. De kleding in de – inmiddels – 13 winkels is afkomstig van donaties uit het bedrijfsleven en van particulieren. Omdat wij geen winstdoelstelling hebben, worden alle adviezen en alle kleding gratis verstrekt.
 • Gratis babyspullen: zie hieronder bij ‘Kinderen’
 • By MiekK
  Hergebruik van textiel. Met gratis patronen.
 • Kinderhulp Elk kind verdient een jeugd zonder zorgen. Gelijk te zijn, aan vriendjes of vriendinnetjes. Ook een fiets, eens nieuwe kleren. Eindelijk een dagje uit, een nieuw dekbed of tóch een cadeautje van de Sint. Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. We helpen ze, onvoorwaardelijk. Zodat ook zij erbij horen en gelijke kansen krijgen voor de toekomst. Net als ieder ander kind.
 • Jeugdfonds Sport en Cultuur. Wil je kind graag op voetballen, muziekles, turnen, streetdance, judo of aan theater doen maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! We zijn er ook voor zzp’ers met te weinig opdrachten of als je als gevolg van de coronacrisis geldzorgen hebt. Wij betalen voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrumen

BEZUINIGEN

KINDEREN

 • Centrum Jeugd en Gezin
  Hèt centrum waar ouders, opvoeders, jeugd en professionals terecht kunnen voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien van kinderen van 0 tot 23 jaar.
 • Home-Start. Ervaren en opgeleide vrijwilligers bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen.
 • Speelgoedbank
  Goed herbruikbaar speelgoed voor kinderen die het hard nodig hebben, maar waarvan de ouders (tijdelijk) niet kunnen betalen.
 • Stichting Babyspullen
  Doelgroep: (aanstaande) ouders die leven op of onder de armoedegrens. Ouders vragen een startpakket aan via een hulpverlenende organisatie. Deze maakt een account aan op stichtingbabyspullen.nl. Daarna kan de hulpverlenende organisatie inloggen bij de community en zelf een of meerdere babystartpakketten aanvragen. De pakketten zijn te verkrijgen in een jongens- en meisjesvariant. Een pakket bestaat onder andere uit kleding, verzorgingsproducten, speelgoed en beddengoed. De waarde bedraagt meer dan 300 euro. Verzending kost € 6,95 per pakket. Tijdens de zwangerschap vraag je een pakket aan voor maat 50 t/m 68. Startpakket 2 bevat kleding in maat 74/80 tot maat 86/92. Kan nieuwe en gebruikte kleding bevatten.
 • Stichting Leergeld
  Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiéle redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! Via ruim 70 lokale Leergeld stichtingen biedt zij deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. Deze stichting richt zich op ouders van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar met een laag inkomen.
 • Financieel Studieplan
  Wil jij ook zien wat jouw studie betekent voor je huidige en toekomstige uitgaven en jouw situatie vergelijken met die van andere studenten? Beantwoord dan een aantal korte vragen en zie in een paar minuten wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en lening van een vergelijkbare mbo-, hbo of wo-student zijn. Vul daarna jouw inkomsten en uitgaven in en maak je eigen studiebegroting.
 • Jeugdfonds Sport en Cultuur. Vanuit dit fonds wordt contributie of lesgeld betaald voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een lager inkomen. 
 • Cadeaukast. Ieder kind verdient een feestje. Daarom helpt Stichting ZO! ouders van kinderen tot 12 jaar met een cadeaubon en een taart.
 • Rotterdampas. Met de Rotterdampas zijn verschillende activiteiten in de regio Rotterdam gratis of je krijgt korting.

TWEEDE HANDS

 • Gratis af te halen
  Gratisaftehalen.nl is DE marktplaats voor tweedehands spullen die je niet wilt of kunt verkopen. DE kringloop-webwinkel voor gratis spullen door en voor iedereen. DE online rommelmarkt waar u gratis kunt rondkijken en snuffelen.
 • Weggeefwinkels
  Een weggeefwinkel is een winkel waar spullen gratis te verkrijgen zijn. Een wezenskenmerk van een weggeefwinkel is dat iedereen er welkom is, zowel om spullen te brengen als om spullen te halen.

KLUSSEN

 • SAZ Repaircafe. Hier kunt u terecht met een kapot huishoudelijk apparaat, ventilator, gereedschap, klok, muziekinstallatie of rollator. U blijft bij de (gratis) reparatie. De cafe’s zijn in: Moordrecht (2e en 4e maandagochtend van de maand van 9.30-12.00, Wijkservicecentrum De Kroon); Zevenhuizen (1e en 3e woensdagochtend van de maand van 9.30 -12.00; Dorpshuis Swanla); Moerkapelle (2e donderdagochtend van de maand, 9.30 – 12.00, Dorpshuis OpMoer); Nieuwerkerk (1e en 3e vrijdagochtend van de maand, 9.30-12.00, recreatieruimte Dianthus).

ZORG EN STEUN GEHANDICAPTEN

 • Regelhulp.nl
  Bij het regelen van zorg, hulp, of financiële steun voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen.
 • CAK
  Hier kunt u bijvoorbeeld uw eigen bijdrage voor hulp in het huishouden zelf berekenen. En informatie vinden over eigen bijdragen in verband met verblijf in een AWBZ inrichting, persoonsgebonden budget, hulpmiddelen en begeleiding (dagactiviteiten) en over tegemoetkomingen en compensaties van het CAK.

GELDPROBLEMEN EN BIJSTAND

 • Zelf je schulden regelen.nl
  In 5 stappen naar een oplossing.
 • Bereken uw recht
  Voor als u moeilijk rond komt (NIBUD).
 • Raad voor de Rechtsbijstand
  Eigen bijdrage voor rechtshulp: alle regels, inclusief een rekenhulp.
  Gesubsideerde rechtshulp kan worden aangevraagd bij het Juridisch Loket.
 • Juridisch Loket
  Gratis antwoord op uw juridische vraag.
 • Rechtwijzer
  Door vragen te beantwoorden vindt u wat u in uw situatie kunt doen en wie u daarbij kunnen helpen. Ook biedt Rechtwijzer gereedschap voor het oplossen van veelvoorkomende problemen en conflicten.
 • Sociaal raadslieden
  Sociaal Raadsliedenwerk. Altijd kansrijk. Niemand staat alleen.
 • Belastingwinkel Rotterdam
  Minvermogende inwoners van Rotterdam (en omstreken!) kunnen op afspraak bij 1 van de 5 steunpunten terecht voor het doen van de aangifte, betalingsregelingen, uitstel, bezwaarschrift, kwijtscheldingsverzoek.
 • Wijzer in geldzaken
  Voorlichting Rijksoverheid voor consumenten over geldzaken.
 • Geldfit.nl
  Niet meer uitgeven dan op je rekening staat is best een uitdaging. Geldfit helpt jou om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. (met o.m. een link naar de Schuldhulplijn).

GEZONDHEID

 • Zorginstituut Nederland
  Bent u onverzekerd voor ziektekosten of wanbetaler?
  Een groot deel van het werkterrein van het Zorginstituut heeft betrekking op de basisverzekering zoals die is vastgelegd in twee belangrijke zorgwetten: de Zvw en de AWBZ. Het Kwaliteitsinstituut richt zich op de individuele (gezondheids)zorg; zorg die door professionals of instellingen aan patiënten en cliënten wordt geleverd, ongeacht of deze in het basispakket zit of niet.
 • KernKracht. Richt zich op mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Biedt ondersteuning bij uw vragen. Heeft een maatjesproject.

NOTARIS

SCHEIDEN

 • Checklist Uit elkaar
  Deze checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken als jij en je partner uit elkaar gaan.
 • LBIO
  Het LBIO is gespecialiseerd in het innen van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Voor een rechthebbende op alimentatie berekenen wij geen kosten.
 • Wijzeruitelkaar.nl
  Denkt u er over na om uit elkaar te gaan of heeft u besloten om uw relatie te beëindigen en wilt u weten wat er allemaal op u afkomt? Of bent u in het verleden al gescheiden en wilt u weten hoe u bepaalde zaken kan oplossen?

OVERHEDEN

WERK

ANBI

 • ANBI zoeken
  Nagaan welke instelling door de Belastingdienst erkend is als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
  Tip: zoek met plaats: Nieuwerkerk ad IJssel (dus ‘ad’, niet ‘aan den’).

Heeft u ook een handige link, of is werkt een link niet meer, laat het ons weten.